banner


Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line

[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line
blank
Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata)

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
Animalia ArthropodaInsectaColeopteraChrysomelidaeLeptinotarsaL.decemlineata

Maar het meest gehate bladhaantje is wel de coloradokever hieronder. Het diertje, waarvan zowel de larven als de volwassen kevers bladeters zijn, kon in een paar weken tijd een aardappelveld geheel kaal vreten. Dat komt omdat de levenscyclus akelig kort is. Al drie weken nadat het ei is gelegd zijn alle fasen doorlopen en kruipen er weer nieuwe volwassen kevers uit hun pop. En elk vrouwtje kan wel 500 eieren leggen! Toch was het ooit een behoorlijk zeldzaam beestje. Het leefde in een beperkt gebied aan de Colorado-rivier, waar het leefde op een paar al even zeldzame nachtschade-achtigen. Voor keverliefhebbers was het een hele kunst er eentje te pakken te krijgen. En toen kwam de aardappel, ook een nachtschade-achtige. De colorado-kever zag daar wel brood (of beter gezegd: blad) in en schakelde over. Maar omdat zijn oorspronkelijke voedselplanten tamelijk zeldzaam waren en er nu hele velden vol stonden met eetbaar groen, werd het diertje al snel zo algemeen, dat het aardappelvelden totaal kon verwoesten. In het midden van de 19e eeuw dook het diertje op in Europa en was daar al even vraatzuchtig als in Amerika. Er werden heel wat insecticiden uitgevonden om het beestje te bestrijden, maar deze hielpen maar even, omdat het diertje heel snel immuun werd voor het vergift.



De beste definitie van wat dit beestje is, luidt als volgt: "de coloradokever is een kever die nog steeds boos op ons is, omdat we zijn aardappels opeten".

De kever ziet er trouwens eerder uit als een groot uitgevallen lieveheersbeestje dan als een bladkever. Dit exemplaar dook plotseling op in onze tuin in de zomer van 2004.
Line


Line
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)