banner


Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Line

[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line
blank
Veranderlijke boktor (Phymatodes testaceus)

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
Animalia ArthropodaInsectaColeopteraCerambycidaePhymatodesP.testaceus

Phymatodes testaceus heeft in het Nederlands verschillende namen, waaronder de Veranderlijke boktor of Brandhoutbokter. Deze boktor komt over het algemeen veel voor in heel Europa, van Noord Afrika tot Zuid Scandinaviƫ en het VK en van Portugal in het oosten via Klein Azie, Israel, Syrie en Noord Iran tot het uiterste oosten van Rusland en Japan, en na introducties is het ook ingeburgerd in de Verenigde Staten en Canada.

De kever komt algemeen voor in Engeland en Wales in het noorden tot Nottingham en er zijn meerdere waarnemingen in het noorden tot aan de Schotse grens. De typische habitat is breedbladige en gemengde bossen, parken en tuinen met veel beschadigd en omgevallen hout en boomstammen. Echter de kevers worden zelden gezien omdat ze pas bij schemer en s'nachts actief zijn.

De Veranderlijke boktor is actief van mei tot juli of later, afhankelijk van het jaar. Soms kunnen deze boktorren eerder in het jaar onder de schors in de poppenkamer worden gevonden.

Kleine en bleke eieren worden gelegd onder de bast van verschillende boomsoorten of in openingen van staand of gevallen hout. De larven graven aanvankelijk gallerijachtige tunnels onder de bast. Zij maken aanzienlijke schade aan de bomen. De verpopping vindt plaats in het voorjaar.

Phymatodes testaceus is typisch 6 tot 16 mm lang, hun eieren zijn 1 mm lang. De larven van de soort zijn 10 tot 18 mm lang en 2,1 mm breed. De poppen zijn 9 mm lang en de buik is 2,8 mm breed. De volwassene is veelkleurig, met variaties van rood tot diepblauw zwart. Een typische vorm heeft het pronotum rood en de dekschilden blauw. Kop is veel smaller dan het halsschild;

Veranderlijke boktor lijkt veel een Cantharis, vooral op Cantharis livida.







Line


Line
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)